Waarom onze passie voor hout?

Waarom hout


Hout is een veelvuldig gebruikt product voor de bouw en afwerking van gebouwen, maar nu is het zelfs nog populairder geworden als gevolg van de heersende mode voor ecologische woningen en de inrichting geïnspireerd door de natuur.

Het kan voor bijna alles worden gebruikt, een compleet huis, de afwerkingen binnen en buiten het gebouw, de bouw van muren, trappen, meubels en deuren maar ook als een decoratief element.

Voordelen van hout

Houten materialen hebben vele voordelen. Het belangrijkste is dat het een natuurproduct is, organisch, en dus onschadelijk voor het menselijk lichaam. Er is een grote verscheidenheid aan houten materialen, dankzij de verschillende soorten, types, kleuren, texturen, vormen en kenmerken geeft het veel ruimte om aan eenieders wensen te voldoen. Hout is zeer veelzijdig als het op ontwerpvrijheid aankomt. Vrijwel alle details kunnen gemaakt worden. Of het nu gaat om historische details bij restauratie van monumentale panden of moderne uitstralingen door design profileringen, in hout is bijna alles mogelijk. Ook later kan hout worden aangepast aan de behoefte.

Hout is bestand tegen veel chemische stoffen, en heeft zeer goede akoestische en thermische eigenschappen, deze is bijvoorbeeld 15 keer beter dan beton, 400 keer beter dan staal en 1770 keer beter dan aluminium. Ook de muuraansluitingen zijn bij houten kozijnen goed gedetailleerd en voorkomen onnodige warmteverliezen tussen de muur en het kozijn. EPC normen worden gemakkelijker gehaald met houten kozijnen. Hierdoor wordt er veel energie bespaard gedurende de totale levensduur van het pand. Het heeft een hoge brandveilig­heid. Door het lage warmtegeleidende vermogen en de verkoling van het oppervlak wordt de brand vertraagd. Daarnaast komen er bij verbranding nauwelijks schadelijke rookgassen vrij waardoor grote risico’s voor bewoners uitblijven.

Hout is CO2 vastleggend. Door fotosynthese zijn bomen in staat om CO2 uit de lucht te halen en samen met water uit de grond wordt hout gevormd. Door dit natuurlijke groeiproces worden grote hoeveelheden CO2 vastgelegd en wordt zuurstof gevormd. In iedere m³ hout wordt gemiddeld 0,9 ton CO2 opgeslagen. Hout heeft in vergelijking met andere fossiele materialen zoals cement, staal en kunststof zeer weinig energie nodig voor de winning en productie en heeft daardoor in vergelijking een verminderde CO2 uitstoot van 1,1 ton per m³ tijdens productie en verwerking. Samen met de 0,9 ton CO2 opgeslagen in hout wordt bij het gebruik van 1 m³ hout de emissie van CO2 met 2 ton gereduceerd. Daarnaast heeft hout als natuurproduct geen schadelijke emissies tijdens de gebruiksduur. Er zijn geen grote hoeveelheden energie nodig om de grondstof hout te maken. Door hout te gebruiken voor kozijnen en deuren wordt het milieu geholpen in plaats van vervuild. Wanneer hout niet meer wordt gerecycled kan het worden ingezet om groene energie te produceren. De hoeveelheid CO2 die daarbij vrijkomt, is niet meer dan de bij groei opgeslagen hoeveelheid CO2 in het hout. Hierdoor is het gebruik van hout voor energie volledig CO2 neutraal. Ook is het biologisch volledig afbreekbaar zodat toekomstige generaties niet met afval opgescheept worden.

Als hout goed en regelmatig wordt behandeld / onderhouden heeft het een zeer lange levensduur.

Kortom:

Hout is mooiHout achtergrond
Hout is duurzaam
Hout is CO2 neutraal
Hout is veilig
Hout is isolerend
Hout is goed te onderhouden
Hout is sterk
Hout is veelzijdig
Hout is recyclebaar
Hout leeft!

Neem gerust contact op.